Doskonały smak i korzyści zdrowotne wynikające z prostego, naturalnego, masła orzechowego sprawiają, stał się bardzo popularnym produktem na półkach sklepów ze zdrową żywnością i w niektórych dużych sieciach sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze masła orzechowego

masło z orzechów laskowychŚwieżo zmielone masło orzechowe zapewnia zdrowe tłuszcze i energię niezbędną do utrzymania ruchu przez cały dzień. Ponieważ to wszystko naturalne, świeże, mielone masło orzechowe jest wolne od jakichkolwiek syntetycznych dodatków do żywności lub sztucznych składników. Masło orzechowe to masa wykonana z suchych, prażonych orzeszków laskowych. Jest ona zwykle używana do smarowania pieczywa. Jest to zdrowa żywność, pełna składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, ryboflawina, tiamina, witamina E, witamina C, witamina A, sód, magnez, wapń, mangan, fosfor, selen, miedź, żelazo i cynk. Ponad 80% zawartości tłuszczu w maśle orzechowym składa się z tłuszczów nienasyconych. Tłuszcze nienasycone są zdrowymi tłuszczami, które odgrywają istotną rolę w obniżaniu złego cholesterolu, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób wieńcowych. Jest wiadomym, że podwyższony poziom cholesterolu nie jest dobry dla serca i zwiększyć ryzyko zawału serca. Wszystkim tym problemom można zapobiec, dodając do diety masło orzechowe, oczywiście z umiarem. Masło z orzechów laskowych będące dobrym źródłem zdrowych tłuszczy może pomóc poprawić cerę cery. Masło z orzechów laskowych  jest bogate w witaminę B12, która jest również niezbędna dla zachowania zdrowej skóry. Oprócz znaczących zawartości witamin, orzeszki laskowe zawierają również niezbędne minerały, takie jak wapń i magnez. Te składniki odżywcze uważa się za kluczową rolę w prawidłowym rozwoju kości. Zatem posiadanie kanapki z masłem orzechowym może znacznie ułatwić proces utrzymania zdrowych i mocnych kości. Innym ważnym składnikiem odżywczym w masie orzechowej jest kwas foliowy.

Kwas foliowy, szczególnie w czasie ciąży, jest bardzo istotny po to, aby zapewnić zdrowie dziecku. Wynika to z faktu, że niedobór kwasu foliowego we wczesnych stadiach ciąży zwiększa ryzyko wad wrodzonych u nienarodzonego dziecka.