Miody, to całkowicie naturalne produkty. Ekologiczne oraz o dobroczynnym wpływie dla naszego zdrowia. Spożywanie miodów obniża ciśnienie tętnicze oraz działa antybakteryjnie. Jego wartość odżywcza, dzięki zawartości cukrów prostych, jest bardzo wysoka.

Dlaczego wybrać miód spadziowy?

miód spadziowyMiody od wielu wieków, były stosowane zarówno jako lekarstwa na choroby, jak i środek leczący rany. Jednym z najpopularniejszych w Polsce gatunków miodów jest miód spadziowy. W naszym kraju występują dwa gatunki miodów spadziowych: ze spadzi iglastej oraz liściastej. Miód spadziowy przybiera najczęściej ciemną barwę z zielonkawym odcieniem – w przypadku spadzi iglastej oraz ciemno – żółtawym, w przypadku spadzi liściastej. Miody z drzew liściastych, mają bardzo specyficzny smak, dość ostry i wyrazisty. Natomiast te, ze spadzi iglastej mają łagodny smak, z lekko żywiczną nutą. Jako, że spadź nie występuje co roku, a w niektórych regionach kraju raz na kilka lat, to miody spadziowe należą do jednych z najdroższych miodów na rynku. Ze względu na stopień krystalizacji, miody możemy podzielić na miód płynny, czyli patokę oraz miód w stanie krystalicznym, czyli krupiec. Polski rynek jest wyjątkowo bogaty w miody spadziowe i jesteśmy jednym z jego większych dostawców na rynek Unii Europejskiej. W dodatku jest to miód uważany za jeden z najlepszych dodatków dla restauracji i lokali gastronomicznych, serwujących dania, na jego bazie. To kuchnia dla smakoszy, jednak zyskuje coraz większą popularność, co bardzo cieszy krajowych pszczelarzy.

Miody spadziowe to rarytas na rynku. Jednak niektórych odstrasza jego cena i wolą zadowalać się mieszanką tego miodu, zamiast kupować produkt czysty w stu procentach. To duży błąd, gdyż mieszanki miodów nie zachowują wszystkich właściwości produktu bazowego.