Popularność kulinarnych programów telewizyjnych sprawiła, że coraz więcej osób zaczęło się interesować gotowaniem. Powstają szkoły i kursy gotowania, otwierane są nowe bary i restauracje, w sieci powstało mnóstwo blogów i stron pokazujących przepisy i jak je wykonywać.

Akcesoria do shishy nie zawsze są potrzebne

akcesoria do shishyZbiegło się to z modą na zdrowe jedzenie. Pojawiają się targi żywności ekologicznej, ludzie zakładają małe ogródki ziołowe na swoich balkonach i w kuchniach, starają się unikać jedzenia na mieście i przygotowują posiłki w domu. Większość osób powiela stare pomysłu. Kuchnia włoska, domowa kuchnia polska, zdrowe i szybkie hamburgery, co najbardziej oryginalni otwierają restauracje z kuchnią egzotyczną. Kuchnia arabska jest mało popularna co postanowiłam wykorzystać i połączyć z arabskimi tradycjami. Fajka wodna szisza jest tam bardzo popularna, a i u nas zyskuje nowych zwolenników. Dla nas kraje arabskie to egzotyka, a ona zawsze dobrze się sprzedaje. Arabska muzyka, egzotyczne potrawy i tytoń do fajki wodnej to moim zdaniem bardzo popularne połączenie. Dzięki niemu możemy przenieść się myślami do innej rzeczywistości, nie ruszając się z miejsca. Codziennie w moim barze z fajka wodną odbywają się imprezy, więc każdy może uczestniczyć w zabawie. Otwieram już po południu, żeby ludzie wychodzący z pracy mogli przyjść i się zrelaksować. Najwięcej osób przychodzi jednak po dwudziestej i zostaje do późnych godzin nocnych. Znam dobry shisha sklep online, w którym zawsze robią zakupy. Mają bardzo dobre ceny hurtowe, choć prowadzą też sprzedaż detaliczną. Dostawa pod bar jest u nich w przystępnej cenie i zawsze przychodzi na czas. Akcesoria do shishy też mają, chociaż ja ich nie posiadam, poza częściami wymiennymi, takimi jak węże i ustniki. To nie jest takie potrzebne. Najważniejsza jest dobrej jakości melasa do shishy. Osoby będące pierwszy raz w barze się nie poznają, ale stali klienci zauważą, że towar jest słanej jakości. Trzeba więc o to dbać.

Mam wiele różnych smaków melasy, a poza tymczasem zmieniam wodę w fajce np. na mleko, co nadaje jej bardziej delikatnego, subtelnego smaku, bardziej przyjaznego dla nowicjuszy. Dzięki temu nie narzekam na brak klientów, bo wiedza oni, że u mnie będą zawsze się dobrze bawić.